Небезпека отруєння грибами

Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів - це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.

Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і, якщо людині і вдасться викарабкатися, вона може на все життя залишитися інвалідом, томущопісля отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати.

Крім того гриби здатні накопичувати в собі з'єднання важких металів. А одним з найбільш активних їх розповсюджувачів є автотранспорт, його вихлопні гази. Тому не збирайте гриби, що ростуть вздовж автомагістра­лей. Від регулярного їх вживання може розвинутися анемія і зменшитись здат­ність організму чинити опір інфекційним захворюванням.

Часто отрутні гриби бувають схожі на широко розповсюджені їстівні гриби, і недосвідчений грибник може їх легко поплутати. В одних випадках ця подібність задоволена поверхово, а в інших настільки сильно, що при визначенні грибів помилитися може навіть збирач з великим стажем. Такі гриби називають грибами-двійниками. Відомо багато їхніх видів, причому особливо небезпечно, що двійники є в багатьох смертельно отруйних грибів. Це і приводить нерідко до фатальних помилок при зборі грибів, служить однією з найбільш частих причин грибних отруєнь.

І, як приклад, отруєння грибами (вірогідно блідою поганкою) 17-ти річної дівчини з Семенівського району. Смерть наступила 14 серпня в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАДИТ».

Основні причини отруєнь:

вживання отруйних грибів;

неправильне приготування умовно їстівних грибів;

вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Застереження для грибників:

купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;

збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Забороняється збирати гриби:

• якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

• поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

• невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

• з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

• ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

• "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору

не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

не куштуйте сирі гриби на смак;

ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні –викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;

гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;

обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;

значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;

суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм; гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Перша допомога при отруєнні грибами:

викличте "Швидку медичну допомогу";

одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;

після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням:

усі їстівні гриби мають приємний смак;

отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний;

усі гриби в молодому віці їстівні;

личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;

опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;

цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;

отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин;

сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Михайленко С.В.,

методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області

17.08.2017