Небезпека отруєння грибами
Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів - це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.
Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і, якщо людині і вдасться викарабкатися, вона може на все життя залишитися інвалідом, томущопісля отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати.
Крім того гриби здатні накопичувати в собі з'єднання важких металів. А одним з найбільш активних їх розповсюджувачів є автотранспорт, його вихлопні гази. Тому не збирайте гриби, що ростуть вздовж автомагістралей. Від регулярного їх вживання може розвинутися анемія і зменшитись здатність організму чинити опір інфекційним захворюванням.
Часто отрутні гриби бувають схожі на широко розповсюджені їстівні гриби, і недосвідчений грибник може їх легко поплутати. В одних випадках ця подібність задоволена поверхово, а в інших настільки сильно, що при визначенні грибів помилитися може навіть збирач з великим стажем. Такі гриби називають грибами-двійниками. Відомо багато їхніх видів, причому особливо небезпечно, що двійники є в багатьох смертельно отруйних грибів. Це і приводить нерідко до фатальних помилок при зборі грибів, служить однією з найбільш частих причин грибних отруєнь.
І, як приклад, отруєння грибами (вірогідно блідою поганкою) 17-ти річної дівчини з Семенівського району. Смерть наступила 14 серпня в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАДИТ».
Основні причини отруєнь:
вживання отруйних грибів;
неправильне приготування умовно їстівних грибів;
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Застереження для грибників:
купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Забороняється збирати гриби:
• якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
• поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
• невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
• з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
• ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
• "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору
не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
не куштуйте сирі гриби на смак;
ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні –викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;
обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;
суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм; гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
Перша допомога при отруєнні грибами:
викличте "Швидку медичну допомогу";
одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням:
усі їстівні гриби мають приємний смак;
отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний;
усі гриби в молодому віці їстівні;
личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;
опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;
цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;
отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин;
сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Михайленко С.В.,
методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області