Небезпека ботулізму
Останнім часом почастішали випадки захворювання на ботулізм. Не минула ця біда і Чернігівську область. Так у квітні–травні 2017 року в м. Чернігові зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм. Захворіло три людини. Причиною захворювань стало вживання в їжу риби в’яленої (лящ та плотва) домашнього приготування, яка була виловлена в річці Десна та виготовлена в приватних домашніх господарствах.
Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення.
Якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.
Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння.
До перших симптомів ботулізму відносять наступні: різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер, нудота, нестримне блювання, діарея, випорожнення стає частим і рідким. В подальшому з’являються неврологічні симптоми.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і ні в якому разі не займатися самолікуванням. З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;
- продукти, що швидко псуються зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.
Методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області
С.В.Михайленко